
Pierre Troisgros
Pierre Troisgros (3 września 1928 - 23 września 2020) był francuskim szefem kuchni i restauratorem, najbardziej znanym ze swojej restauracji Frères Troisgros. Wraz ze swoim bratem kontynuowali restaurację ojca Hôtel Moderne, gdzie wynaleźli danie 'Escalope de saumon à l'oseille Troisgros,' czyli łosoś z sosem szczawiowym, które stało się ich charakterystycznym daniem. W chwili swojej śmierci ustanowił rekord, nie tracąc nigdy trzech gwiazdek Michelin, których mu udzielono. Stephen Harris dla Telegraph opisał go jako 'ojca nowej kuchni.'
Informacje osobiste
- Znany z działu
- Aktorstwo
- Data urodzenia
- 03.09.1928 - 23.09.2020 (92 lat)
- Miejsce urodzenia
- Chalon-sur-Saône, Saône-et-Loire, France
- Znany także jako
-
Aktorstwo - seriale
![]() |
1982 Champs-Elysées
siebie
|
63% |